Tar grep for å bli hel-grønn industrihavn

Et sterkt fokus på grønn energi, sirkulærøkonomi og lokale leveranser har gjort Sløvåg Industrihavn til en verdensledende hub for havvind. Kombinasjonen av et særdeles godt egnet industriområde, beliggenhet og solid kompetanse på basedrift har fått hele havvindindustrien til å rette øynene sine mot Wergeland Group og Gulen.

-Det som skjer her er en grønn transformasjon. Det er lett å bli lokale, men dette er et internasjonalt marked. Og vi er i ferd med å ta en strategisk og viktig plass, sier forretningsutvikler Trygve Wergeland og speider utover industriområdet i Sløvåg i Gulen.

-Vi kan vel rett og slett si at vi er gått fra 1. divisjon til Tippeligaen. Før reiste vi rundt for å se og lære. Nå kommer aktører fra hele verden til oss for å se og lære.

Unik posisjon i markedet

Familiekonsernet, som har utviklet seg til å bli en hjørnesteinsbedrift i Gulen kommune, har hele 2,5 kvadratkilometer med utbygd industriområdet som huser en rekke bedrifter som leverer tjenester inn mot offshore, skipsfart og havvind. I tillegg kan de skilte med 1.700 meter kaifront med en dybde og fjellfundament du knapt finner maken   til.

-Og så er vi så heldig at industriområdet vårt ligger midt i smørøyet strategisk, nemlig Fensfjorden, slår Trygve Wergeland fast.

Hovedhub for havvind

De siste årene har Wergeland Group hatt fullt fokus inn mot det grønne skiftet og utbyggingen av havvind i tett samarbeid med Equinor. De har stått for sammenstillingen av turbinene til verdens største flytende havvindpark, Hywind Tampen, de er valgt som foretrukket leverandør for produksjon av fundament og sammenstilling til Hywind Factory og det er også hit vindturbinene fra Hywind Scotland slepes inn til det første vedlikeholdsprosjektet som skal gjennomføres på flytende havvind i verden. Og går det som Wergeland Group ønsker, vil det som kommer til å bli en av verdens største turbiner for havvind settes opp på industriområdet for testing og verifisering. Gulen kommune har gitt positiv høringsuttalelse og nå ligger saken hos NVE for endelig avgjørelse.

-Hovedstrategien til hele Europa for å løse kraftsituasjonen på kort sikt er havvind. Med den satsningen vi gjør her kan vil bli hoved-huben. Vi har godt egnede dypvannskaier, vi har bedrifter på området som er klare til å levere og vi har allerede skaffet oss solid kompetanse innen havvind med prosjektene vi har gjennomført og vårt kontinuerlige arbeid med sirkulærøkonomi og symbiose gir oss et konkurransefortrinn. Havvindturbinen vil gi oppmerksomhet i hele verdensmarkedet. Tenk det!, sier Trygve Wergeland.

Elektrifiserer hele industriområdet

Men det er ikke bare oppmerksomhet fra hele industrien, kompetansearbeidsplasser og samarbeid med akademia som gjør at Wergeland Group har inngått avtale med GE Renewable Energy om at de skal, så fremt NVE gir konsesjon,  sette opp den 275 meter høye turbinen sin i Sløvåg.

-Målet vårt er å elektrifisere hele industrihavnen med kraft fra denne og dermed bli en av verdens første grønne energihavner, sier kommunikasjonsdirektør Irene Wergeland. Hun har et brennende engasjement for naturen og har de siste årene jobbet mye med bærekraft og sett på hvordan bedriften hennes kan bidra inn i det grønne skiftet.

Og de er godt i gang. Bygningene på industriområdet varmes i dag opp av fjernvarme som dannes i prosessen med å rense borekaks fra Nordsjøen for olje. Denne varmen er også sentral i betong-produksjonen til turbinfundamenter siden jevn, god overskuddsvarme sørger for god og energieffektiv betong.

Næringslaget heier

-Vi heier på den satsingen Wergeland gjør. I den situasjonen vi står nå, er vi avhengige av at noen tør å satse og dra lasset. For næringslivet i regionen er dette veldig viktig i forhold til nye arbeidsplasser, behov for ny type kompetanse og for FoU innen havvind.   Det vi ser her er starten på det grønne skiftet i praksis og vil og få betydning internasjonalt, sier leder i Nordhordland Næringslag, Beate S. Korsøen.

Foto: Arthur Kleiveland

-Et annet vesentlig aspekt innenfor bærekraft er at alle tilslag til betongen produseres og leveres lokalt her i industriområdet. Det eneste vi tilfører utenfra er armeringsjern, men her og har vi tatt grep for å gjøre produksjonen grønn, sier Irene Wergeland. Hun forklarer at dette er jern og skrap de får inn fra Nordsjøen som fraktes til Celsa i Mo i Rana. Her omdannes det til armeringsjern de får i retur.

-Gjenbruk og sirkulærøkonomi er helt sentralt i vår forretningsstrategi og planer for videre vekst.

Kommunikasjonsdirektør Irene Wergeland (t.h) forteller om et bevisst og målrettet arbeid for å sørge for bærekraftig vekst og omstilling til grønn energi i industrihavna. Her i prat med konserndirektør Margunn Bjørnestad. (Foto: Linn Dyveke Wilberg)

Forrige
Forrige

Rune Birkeland ny styreleder Wergeland Gruppa

Neste
Neste

Ny konsernleder i Wergeland Gruppa